Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Nam,Europejczykom, orientalna kultura często wydaje się niezrozumiała, czasem zbyt rygorystyczna, a czasem po prostu nieco zabawna. Gdy jednak udajemy się w podróż do któregoś z krajów Dalekiego Wschodu, to w dobrym tonie jest uszanować tamtejsze zwyczaje i przynajmniej starać się ich przestrzegać. Wspólne posiłki to jedna z takich okazji, a kiedy jesteśmy w Japonii, musimy uważać nawet podwójnie.
Japończycy bardzo zwracają uwagę na zachowanie innych podczas spożywania posiłków Zanim zaczniemy jeść Wspólne posiłki rządzą się w Japonii własnymi regułami. Pierwsza rzecz, na którą turysta od razu może zwrócić uwagę to niskie stoliki i siedzenia, znajdujące się tak w japońskich restauracjach, jak i w prywatnych domach Japończyków. Spożywanie posiłku w takich warunkach jest diametralnie inne niż w większości państw świata, dlatego, że wymaga przyjęcia specjalnej pozycji. Warto więc pamiętać, że zasiadając do stołu mężczyźni powinni trzymać swoje nogi skrzyżowane, kobiety natomiast powinny klęczeć, a krzyżowanie nóg w ich wypadku jest niegrzeczne. Ważne są także czynności, jakie podejmujemy już po podaniu jedzenia i napojów na stół. W przypadku jedzenia, należy za nie głośno podziękować, używając słowa „itadakimasu”. Jeśli na stole znajdują się potrawy wspólne, to należy je sobie nałożyć na talerz osobiście i nie prosić o to nikogo innego, ani też nikomu nie próbować nakładać jedzenia. Zupełnie inaczej jest w przypadku napojów, w tym zwłaszcza alkoholu. Tutaj nie powinniśmy się obsługiwać sami, bowiem utartym zwyczajem jest wJaponii nalewanie drinków drugiej osobie. Nie wolno także zaczynać pić alkoholu zanim wszyscy nie dostaną swojego drinka. Kiedy już zaczniemy jeść Wiele produktów je się w Japonii w specjalny sposób. Weźmy na przykład ryż. Najpierw nakładamy go do miseczki, a następnie jemy ryż pałeczkami, unosząc miseczkę w okolice ust. Następnie weźmy sushi. Do tego dania serwowany jest sos. Nalewamy go więc odrobinę do specjalnej miseczki, a następnie delikatnie zanurzamy w sosie nasze sushi. „Delikatnie” oznacza, by nie moczyć całego kawałka sushi, lecz tylko jego odrobinę. Jeśli dostaniemy do jedzenia tradycyjną zupę z ziołami, noodlami i ewentualnie mięsem, to wtedy najpierw zjadamy przy pomocy pałeczek to, co jest w środku miski, a następnie wypijamy bulion. W przypadku spożywania noodli nie trzeba na szczęście obawiać się tzw. siorbania. Jest ono nie tylko akceptowane, ale często nawet wskazane. Na koniec kilka generalnych uwag Choć może nam się to wydawać dziwne, to Japończycy bardzo zwracają uwagę na zachowanie innych podczas spożywania posiłków. I nie chodzi tu tylko o rzeczy bezpośrednio związane z jedzeniem. Rzecz, o której koniecznie należy pamiętać, to nie wycieranie nosa przy stole. W tym celu powinniśmy się zawsze udać do toalety. Inną sprawą jest nie dawanie napiwków w restauracji. Koszt obsługi Japończycy mają już wliczony do rachunku i nie oczekują dodatkowej zapłaty. Zostawienie napiwku może ich postawić w kłopotliwej sytuacji i zmusić do szukania klienta (nawet poza restauracją) w celu oddania pieniędzy. Japonia - miasta
Japonia - co warto wiedzieć
Maniery w Japonii - komentarze:
Maniery w Japonii - dodaj komentarz:
|