Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia japońska jest bardzo zdrowa. Nic dziwnego, że Japończycy mogą poszczycić się długim wiekiem życia w dobrym zdrowiu i kondycji. Przede wszystkim spożywają oni ogromne ilości białka. Dla kuchni japońskiej charakterystyczne zwłaszcza są dary morza ryby i wodorosty.
Najbardziej znanym daniem japońskim jest sushi. Zdrowe jedzenie Właściwie wszystko co Japończycy jedzą ma właściwości zdrowotne bądź lecznicze. Bazą wielu dań i zup jest dashi – bulion rybny. W dużych ilościach spożywana jest też soja – serki sojowe , pasta miso czy po prostu je się ją gotowaną. Oba te produkty to źródło białka. Piją zdrową zieloną herbatę - zawierającą katechiny. Popularny staje się ostatnio sezam , szczególnie czarny - kuro goma. Używa się go nawet w lodach ( o „zachęcającym” szarym kolorze) i ciastach. Ryż Oczywiście nie brak tutaj też ryżu. Na śniadanie spożywają go na przykład z … surowym jajkiem. Na kolację z rybą czy mięsem. Potrawy Do innych potraw spożywanych sezonowo, gdyż wtedy są najzdrowsze nalezą :
Japonia - miasta
Japonia - co warto wiedzieć
Kuchnia japońska - dodaj komentarz:
|