Kuchnia japońska


Strona główna -> Japonia -> Kuchnia japońska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia japońska jest bardzo zdrowa. Nic dziwnego, że Japończycy mogą poszczycić się długim wiekiem życia w dobrym zdrowiu i kondycji. Przede wszystkim spożywają oni ogromne ilości białka. Dla kuchni japońskiej charakterystyczne zwłaszcza są dary morza ryby i wodorosty.


Najbardziej znanym daniem japońskim jest sushi.

Zdrowe jedzenie

Właściwie wszystko co Japończycy jedzą ma właściwości zdrowotne bądź lecznicze. Bazą wielu dań i zup jest dashi – bulion rybny. W dużych ilościach spożywana jest też soja – serki sojowe , pasta miso czy po prostu je się ją gotowaną. Oba te produkty to źródło białka. Piją zdrową zieloną herbatę - zawierającą katechiny. Popularny staje się ostatnio sezam , szczególnie czarny - kuro goma. Używa się go nawet w lodach ( o „zachęcającym” szarym kolorze) i ciastach.

Ryż

Oczywiście nie brak tutaj też ryżu. Na śniadanie spożywają go na przykład z … surowym jajkiem. Na kolację z rybą czy mięsem.

Potrawy

Do innych potraw spożywanych sezonowo, gdyż wtedy są najzdrowsze nalezą :

  • W styczniu kałamarnice i glony Wakami
  • W lutym ryba buri
  • W marcu pędy bambusa
  • W kwietniu młode węgorze i sardynki
  • W maju ogórki
  • W czerwcu jabłka
  • W lipcu makrele
  • W sierpniu szpinak i marchewka
  • We wrześniu bakłażany oraz kasztany
  • W październiku grzyby enokitake
  • W listopadzie węgorz morski, suszone wiórki tykwy oraz fasola azuki
  • Grudzień – karasie.


Japonia - miasta

Fukuoka Hiroszima Kioto Nagoya Osaka Tokio


Japonia - co warto wiedzieć



Japonia - Tradycje w Japonii Tradycje w Japonii
Tradycyjnym strojem kojarzonym z Japonią jest kimono. Wykonane są one z jedwabiu, a w ...
Japonia - Japonia ciekawostki Japonia ciekawostki
Japończycy należą do najdłużej żyjących ludzi na ...
Japonia - Pamiatki z Japonii Pamiatki z Japonii
W Japonii, kupowanie pamiątek to prawdziwa przyjemność. Produkty tam sprzedawane ...
Japonia - Bonsai Bonsai
Sztuka bonsai to sposób miniaturyzowania roślin drzewiastych, hodowanych w ...
Japonia - Gejsza Gejsza
Słowo gejsza oznacza - gei (sztuka) i sha (człowiek), czyli kogoś ...
Japonia - Ceremonia picia herbaty w Japonii Ceremonia picia herbaty w Japonii
Ceremonia picia herbaty (tzw. chanoyu) w Japonii pochodzi z XVI w. Pierwszym, który ...
Japonia - Szyk i nowoczesność czyli hotele w Tokio Szyk i nowoczesność czyli hotele w Tokio
Doskonała mieszanka tradycji i nowoczesności – oto całe Tokio. ...
Japonia - Maniery w Japonii Maniery w Japonii
Nam,Europejczykom, orientalna kultura często wydaje się niezrozumiała, czasem ...
Japonia - Japonia informacje dla kierowców Japonia informacje dla kierowców
W Japonii obowiązują zasady ruchu drogowego podobne do europejskich, m.in. ruch lewostronny. Nie ...
Japonia - Origami Origami
W Chinach około VI wieku n.e. powstała sztuka składania z papieru przestrzennych ...
Japonia - Japonia Parki Narodowe Japonia Parki Narodowe
Intensywna działalność gospodarcza w XX w. spowodowała silna degradację ...

Kuchnia japońska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies